دریچه ای از معرفت

نتایج پژوهش های علمی کاربردی محقّق و نویسنده منصوره وطنی

دریچه ای از معرفت

نتایج پژوهش های علمی کاربردی محقّق و نویسنده منصوره وطنی

دریچه ای از معرفت
موضوعات سایت مذهبی اجتماعی فرهنگی تربیتی
با تشکر از کلیه بازدیدکنندگان غیرایرانی، نظرات فقط به زبان فارسی نمایش داده می شود.
در صورت نیاز به پاسخ، صرفا در ذیل نظرات جواب داده می شود.
نظرات حاوی تبلیغات تأئید نمی شوند.
آمار واقعی سایت در اثر اخلال، میزان نمایش نیست.

دنبال کنندگان ۶ نفر
این وبلاگ را دنبال کنید
بایگانی
آخرین مطالب
نویسندگان
چهارشنبه, ۱۴ مهر ۱۳۹۵، ۱۲:۱۳ ق.ظ

آسیب های ماهواره بر خانواده و جوانان

 
  
راهبرد دشمن در انهدام زیرساخت های اعتقادی و تربیتی ایرانیان

گفت وگوی مشروح فارس با حجت الاسلام نصرالله پور/۱

۱۱ آسیب شبکه های ماهواره ای متوجه خانواده هاست/ تبلیغ تنوع طلبی و هوسرانی در ماهواره

خبرگزاری فارس: ۱۱ آسیب  شبکه های ماهواره ای  متوجه خانواده هاست/ تبلیغ تنوع طلبی و هوسرانی در ماهواره

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، از زمانی که ماهواره اختراع شد تاکنون حدود 20 هزار شبکه ماهواره ای در جهان فعال است که حدود 3000 شبکه در ایران از طریق دیش و رسیورهای معمولی قابل دریافت هستند. ماهواره ها به دلیل دسترسی آسان عموم مردم در تمامی کشورها به عنوان ابزاری قوی در دست سلطه گران غربی قرار گرفته است.

برنامه های تفریحی و سرگرم کننده ماهواره در دراز مدت باعث یکسان سازی سلیقه قشرهای عظیم جامعه و ایجاد شکاف های جدید طبقاتی و تعمق آنها می شود و استفاده نامحدود و غیر هدفمند از آن می تواند آثار زیانباری بر مردم و خانواده ها داشته باشد.

از پیامدها و معضلات برنامه های ماهواره ای می توان به افول فرهنگ، رنگ باختگی ارزش های انسانی و باورهای مذهبی و نمادهای ملی و میهنی، رشد روزافزون بی سوادی عمومی به علت تماشای بی حد این برنامه ها، عدم تمرکز و تفکر نسبت به موضوعات و مطالب مختلف، کاهش داد و ستدهای عاطفی و اجتماعی در روابط انسان ها با یکدیگر، و در نتیجه خطر سقوط فرهنگ اجتماعی اشاره کرد.

به همین جهت گفتگوی مشروحی با حجت الاسلام جواد نصرالله پور کارشناس مسائل رسانه انجام دادیم که بخش اول آن از نظر می گذرد.

 

به عنوان اولین سؤال بفرمایید بیشترین مخاطبان شبکه های ماهواره ای از چه گروه هایی از جامعه هستند؟

شاید تا چند سال پیش، بیشتر ماهواره ها روی جوانان و یا ناراضیان سیاسی تمرکز داشتند اما در سال های اخیر با تأسیس شبکه هایی مثل بی بی سی، من و تو، صدای آمریکا و فارسی وان با هزینه های بسیار زیاد، نسل جدیدی از شبکه های ماهواره ای را تأسیس کردند که با نوع قدیمی آن متفاوت است. در شبکه های قدیمی بسیار سطحی و شعاری کار می کردند اما شبکه های جدید اولاً خط و مشی هماهنگی با هم دارند و ثانیاً استراتژی کاملاً مشخصی دارند و آن این است که مخاطب رسانه های داخلی و رسانه ملی را کم می کنند و از طرفی دیگر مخاطب آنها فقط مخالفین سیاسی و جوانان نیست بلکه مخاطب آنها بیشتر زنان، خانواده ها و اقشار عادی جامعه هستند و سعی می کنند با روش های غیر مستقیم در لابه لای برنامه های سرگرمی، سیاسی، فیلم و سریال بر ذهن مخاطب و رفتار او تأثیر بگذارند.

دلایل استقبال از شبکه های ماهواره ای

به نظر شما چرا طیف گسترده ای از مردم به سمت شبکه های ماهواره ای اعم از خبری و یا شبکه های فیلم و سریال و سرگرمی رو می آورند؟

این مسأله دلایل متعددی دارد.

دلیل اصلی و مهم آن نیاز مخاطب است که شاید در شبکه های داخلی پاسخ مناسبی برای نیازش پیدا نکرده است.

گاهی در بعضی ایام سال برنامه های صداو سیما جذابیت لازم را ندارد و اگر مخاطب به خاطر تبلیغات دشمن یا هر دلیلی خیال کند که اخبار و یا فیلم و سریال و مستندهای شبکه های داخلی برایش کافی نیست قطعاً سراغ جای دیگری خواهد رفت. البته گاهی ممکن است نیاز کاذب باشد اما رسانه های غربی با روش های مدرن رسانه ای و خبری برای مخاطب از طرفی نیاز سازی می کنند و از طرفی اعتماد را جلب می کنند.

بنابراین باید بررسی شود که چرا چنین نیازی به وجود آمده و با آگاهی دادن به خانواده ها آنها را قانع کنیم که برنامه های ماهواره ای بر غیرت و عفت و حفظ نظام خانوادگی آنها و مسائل دینی فرزندان آنها و رفتارهای سیاسی و اجتماعی آنها آثار منفی دارد.

یکی دیگر از علت های گرایش مردم به شبکه های ماهواره ای تنوع موجود در این شبکه هاست و تنوع طلبی خصلت ذاتی انسان است. یک مخاطب به راحتی می تواند با یک دیش و رسیور صدها شبکه را در اختیار داشته باشد.

علت دیگر این است که بعضی خط قرمزها که رسانه های داخلی باید رعایت کنند شبکه های خارجی رعایت نمی کنند چون نه مجبورند و نه برای عفت و حیای خانوده های ما دل می سوزانند. «رابرت مرداک» صهیونیست ضد شیعه که مؤسس شبکه فارسی وان است قطعاً از روی دلسوزی و محبت به خانواده ایرانی شبکه راه نمی اندازد اما به هر حال این مسأله برای بعضی ها جذابیت دارد.

جمع کردن دیش، کافی نیست و باید کار فرهنگی کرد

دلیل دیگر گرایش به ماهواره این است که ما به جای کار فکری و فرهنگی و کار اقناعی روی ذهن مخاطب و بیان ضررهای مسأله و آسیب شناسی برنامه های ماهواره ای به روش ممنوعیت ایجاد کردن و جمع آوری دیش ها اکتفا کردیم که متأسفانه اجرای ناقص این طرح هم هیچ اثر مثبتی نداشته است و گاهی اوقات ممنوعیت ها جذابیت هم ایجاد می کند.

به نظر می رسد در کنار اجرای درست و کامل و بدون تبعیض قانون باید بیشتر روی کار فرهنگی و اقناع ذهن مردم کار کرد.

یک دلیل دیگر این است که در کشور ما هنوز ارگان های فرهنگی نتوانسته اند بحث اوقات فراغت فرزندان را چه در تابستان و ایام تعطیل و چه اوقات فراغت ایام تحصیلی را پر کنند همچنین فضاهای ورزشی، تفریحی، سرگرمی و هنری فراوان و ارزان و قابل دسترس و جذاب ایجاد نشده است اما در ماهواره مثلا 40 شبکه کودک، 30 شبکه ورزشی،120 شبکه موسیقی و شعر و صدها شبکه علمی و فرهنگی، هنری، مد و لباس، سرگرمی، 500 شبکه سینمایی و 200 شبکه سریال، مخاطبان را جذب می کنند.

یک علت دیگر، مسأله بیکاری و تنهایی است کسی که در طول روز برنامه ای منظم برای خودش و خانواده و همسر و فرزندانش ندارد زمینه ورود تفکرات و کارهای شیطانی را فراهم می کند و در کنار بیکاری، تنهایی هم عامل مهمی است خیلی از زن و شوهرها که فرزند هم ندارند و خانم هم بیکار است برای پر کردن اوقات فراغت خود به ماهواره رو می آورند خانواده ها باید به کمک مسجد، روحانیت، کانون های فرهنگی سالم، ورزش و غیره اوقات فراغت فرزندان را پر کنند و از بیکاری و تنهایی آنها جلوگیری کنند.

تهاجم فرهنگی، ایران ستیزی و اسلام ستیزی

* یکی از اقدامات شبکه های ماهواره ای علیه کشورمان تهاجم فرهنگی و ایران ستیزی است...

بله، سال ها پیش مقام معظم رهبری فرمودند دشمن در تدارک تهاجم فرهنگی است و بارها با تعبیراتی مثل شبیخون، فتنه فرهنگی، ناتوی فرهنگی و جنگ نرم، هشدار دادند که متأسفانه آنطور که شایسته بود توجه نشد.

دشمن از هر ابزار و رسانه ای برای هجوم به فرهنگ ما استفاده می کند و با برنامه های ماهواره ای و ساخت مستندها و فیلم ها و سریال هایی مثل فیلم 300، آرگو، سنگسار ثریا، بدون دختر هرگز، یا فیلم های ضد اسلامی و ضد شیعه مثل شمشیر اسلام، محاصره، فتنه و فیلم های شرم آور علیه رسول خدا و قرآن می خواهد جوان ایرانی را از ایرانی بودن و مسلمان بودن خود متنفر و پشیمان کند و هویت جوان ایرانی را بگیرد و او را به سبک زندگی غربی متمایل کند.

یکی از اهداف ماهواره ها این است که با تهی کردن جامعه ایرانی از فرهنگ اصیل ایرانی، اسلامی، جامعه ایران اسلامی را از درون، دچار فروپاشی کند و کاری را که در جبهه نظامی و جنگ سخت نتوانست با بمب و موشک انجام دهد، در جبهه فرهنگی و جنگ نرم با کمک رسانه ها و فیلم ها و از طریق بی هویت کردن جوانان انجام دهد.

تحقیر سنت های ملی و تعظیم فرهنگ بیگانه، تخریب هویت ملی و تغییر و تخریب مفاهیمی مثل آزادی بیان، حقوق بشر، آزادی عقیده و ... تهی شدن ادبیات و زبان ایرانی از زیبایی های خود، ترویج مدگرایی و ارائه مدهای آرایشی و پوششی نابهنجار، گسترش فرهنگ مصرف و مصرف گرایی، نشان دادن جلوه خرافی از دین، الگو قرار دادن بازیگران، خواننده ها و فوتبالیست ها برای جوانان، زیر سؤال بردن فرهنگ جبهه و ایثار و شهادت و انتخابات همه بخشی از هجوم همه جانبه دشمن غربی از طریق رسانه ها به فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی است.

آسیب های شبکه های ماهواره ای

چه آسیب هایی از طریق تماشای شبکه های ماهواره ای متوجه خانواده ها و جوانان می شود؟

ماهواره یک رسانه قدرتمند است و به خاطر ویژگی های منحصر به فردی که دارد همچنانکه می تواند در اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جوامع اثر مثبت داشته باشد، برنامه های تخریبی و فاسدی هم  دارد و می تواند بر فکر و اندیشه و اعتقادات و رفتارهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، تربیتی، خانوادگی و سبک زندگی مردم اثر منفی داشته باشد و استفاده نامحدود و غیر هدفمند آن می تواند آثار زیانباری بر جوانان، زنان و خانواده ها داشته باشد.

جنایراز میان ده ها اثر تخریبی و آسیبی که برنامه های ماهواره ای دارد بنده به 11 مورد اشاره می کنم:

1- ترویج خشونت

یکی از مهم ترین و آشکارترین آسیب های فیلم ها و برنامه های شبکه های ماهواره ای و بازی های رایانه ای خشن غربی، افزایش خشونت در جامعه است.

همین چند وقت پیش رسانه ها خبری را منتشر کردند که جوانی تحت تأثیر برنامه های ماهواره خواهر زاده کودک خود را به قتل رساند. در برنامه های این شبکه ها صحنه های خشن بدون توجه به سن مخاطب نمایش داده می شود و مسلماً افراد چه بخواهند و چه نخواهند  این برنامه ها در ضمیر ناخود آگاه آنها تأثیر می گذارد گاهی خصوصاً در فیلمهای سه بعدی چنان هنرمندانه صحنه ها را ساخته اند که افراد انگار که آموزش خشونت می بینند و در صحنه های مشابه آن صحنه، ناخودآگاه رفتاری مشابه آن را انجام خواهند داد.

2- سست شدن بنیاد خانواده

متأسفانه ورود بدون کنترل ماهواره در خانواده ها را به تعبیری می توان ورود یک فرد نامحرم و لاابالی و دوست ناباب برای بچه ها و خانواده تشبیه کرد که به دنبال اختلاف بین زن و شوهر است و به ناموس او چشم طمع دارد، و دین آنها را می گیرد، اعتقادات آنها را ضعیف می کند، مرزهای حیا و غیرت را می شکند، حقایق سیاسی و اجتماعی را وارونه جلوه می دهد، وقت آنها را می دزد و آنها را به همدیگر بد بین می کند. خرید ماهواره برای منزل ورود چنین افرادی به منزل است.

مجاز شمردن خیانت زن به شوهر و عادی سازی روابط با جنس مخالف، عادی سازی روابط دختر و پسر قبل از ازدواج، زشتی زدایی از حاملگی بدون روابط قانونی و ازدواج، اهانت به والدین و بی توجهی به آنها، نفوذ جادو و تلسم در زندگی؛ همه نشان می دهد که شبکه های ماهواره ای بطور هدفمند عفت و غیرت و روابط خانوادگی سالم را نشانه گرفته است.

3- زیاد شدن آمار دختران فراری

یکی از کارکردهای سریال ها و فیلم های پخش شده در ماهواره این است که القا می کنند که آزادی دختران در خارج از خانه است. یعنی دختران جوانی که به صورت سنتی در خانه با محدودیت هایی روبه رو هستند که مقداری از آن هم ضروری و لازم است، اینها را دچار حس زندانی بودن در خانه می کنند.

در فیلم ها دختران موفق را کسانی نشان می دهند که خارج از خانه آزاد هستند و دخترانی که داخل خانه هستند را نا موفق و افسرده نشان می دهند و کم کم این حالت که معمولاً هم از طرف خانوده ها مدیریت نمی شود به عقده و افسردگی منجر می شود و خدای ناکرده به فرار و رویگردانی جوان از خانواده کشیده می شود و فرزندی که از طرف خانواده جدا شد انواع آسیب ها و انحرافات در انتظار اوست.

4- اختلافات خانوادگی و شکستن حریم های خانواده

یکی دیگر از خطرهایی که سریال های ماهواره ای دارند این است که در بسیاری از این فیلم ها افراد با انزوا طلبی و حتی مقابله با افراد خانواده و حتی خیانت به خانواده می توانند به موفقیت برسند.

این فضا کم کم خانواده را به سمت بدبینی ها و کم اهمیت شدن نقش پدر، ایجاد اختلاف بین زوجین و دور شدن فرزندان از خانواده می کشاند وقتی پدر و مادری با دختر و پسر جوانشان فیلمی را می بینند که یک معاشقه و لو خفیف صورت می گیرد این مسأله پرده های حجاب و عفاف را از بین می برد و فقط خدا می داند که در خانواده هایی که قبح این مسائل بشکند چه اتفاق ناگواری می تواند به دنبال داشته باشد.

5- بد حجابی و زنان خیابانی

وقتی همه افراد خانواده بدون کنترل و محدودیت پای برنامه های ماهواره می نشینند که برای خانواده مناسب سازی نشده و بی حجابی و بی حیائی در آن موج می زند و هیچ حریمی در روابط زن و مرد نیست کم کم حجاب به عنوان یک ارزش تلقی نمی شود و زنان و دختران خانواده با کم حجابی یا بد حجابی در جامعه ظاهر می شوند و زمانی که کم کم بد حجابی زیاد شد و چشمان هوس باز هم با نگاهشان این روند را تشویق کردند جامعه به فضای خود نمائی برای مردان نا محرم تبدیل می شود و کم کم رابطه های دور از خانواده و زنان خیابانی و روابط پنهانی مردان و زنان متأهل زیاد می شود. در چند سال اخیر آرایش های بسیار زننده زنان متأهل و دختران جوان  که ایران را رکورد دار مصرف لوازم آرایشی بهداشتی جهان کرده است و بروز رفتارهای دوستانه و بیان کلمات دوستانه به نامحرمان در جامعه به شدت زیاد شده است.

6- تبلیغ تنوع طلبی و هوس بازی

آنچه در شبکه های ماهواره ای به ویژه شبکه من و تو و فارسی وان مشاهده می شود این است که بازیگران فقط به دلیل زیبایی شان جلوی دوربین هستند و در تمام برنامه زیبایی های صورت و اندام او نمایش داده می شود و احساسات جنسی و شهوت مخاطب را به صورت غیر مستقیم تحریک می کند و مخصوصاً آقایان را تحریک می کند که برای تفریح و تنوع هم که شده دنبال این مسائل باشند و حتی اگر دنبال این مسائل هم نروند ذهنشان درگیر خواهد شد.

کمترین اثر این مسأله این است که روابط زن و شوهرها کمرنگ شده و رضایت جنسی از همدیگر نخواهند داشت و یک ناآرامی و نا امنی روانی و بی اعتمادی به همدیگر در افراد خانواده ایجاد خواهد شد و کم کم فرزندان تحت تأثیر این برنامه ها پدر و مادر اصیل و سنتی و مذهبی خود را بی کلاس و عقب افتاده می دانند و خانواده دچار بحران خواهد شد.

7- افزایش خریدهای کاذب و بی برنامه در زندگی، فاصله گرفتن از ساده زیستی و تمایل به زندگی لوکس و اشرافی

8- تبلیغات ضد دینی و ضد اسلامی

شبکه های متعدد در زمینه تبلیغ وهابیت تکفیری و بر علیه شیعه، ترویج مسیحیت تبشیری، ترویج مذاهب خرافی مثل شیطان پرستی و تبلیغ حزب صهیونیستی بهائیت، تبلیغ سکولاریزم و القای شخصی بودن دین، ایجاد شک و تردید حتی در مسلمات دین اسلام فعالیت می کنند.

9- نهادینه کردن بی غیرتی

یکی از ویژگی های مهمی که اسلام و دیگر ادیان آسمانی حتی کسانی که اهل دین داری نیستند برای یک مرد ارزش می دانند غیرت است و تقریباً همه مردان جامعه ما روی ناموس خود حساسیت دارند و ناموس یکی از ویژگی های آشنای فرهنگ ماست. 

یکی از موانع اصلی انحراف و یکی از سدهای محکم فرهنگی جامعه ما در برابر فساد و انحراف همین غیرت است.

اگر مردی حساسیت خود را نسبت به ناموس از دست بدهد می تواند زمینه ساز انحراف بشود چرا الان بعضی از مردان جامعه ما هیچ حساسیتی نسبت به آرایش و پوشش های زننده همسران و دختران و نوامیس خود ندارند؟

این موضوع مهمی است آیا این مردان نمی دانند که مردانی که از چشمان خود مراقبت نمی کنند چگونه و با چه نگاه لذت جویانه ای به ناموس شان نگاه می کنند؟

پس چرا با علم به این مسأله باز هم جلوگیری نمی کنند و شاید هم خودشان همسرشان را به  این نوع پوشش دعوت می کنند؟

این به خاطر ضعف غیرت است و آن ویژگی مردانه است که این ویژگی زنانه را حفظ می کند و غرب در شبکه های ماهواره ای به ویژه در فارسی وان و من و تو به شدت بر این مسأله با حساسیت تمرکز دارد که غیرت مردان ما را ضعیف کنند چون آنها می دانند تا غیرت مردان باشد عفت و حیای زن لکه دار نمی شود.

10- اعتیاد به ماهواره

متأسفانه اعتیاد به ماهواره مثل اعتیاد به مواد مخدر به یکی از بیماری ها و بحران های عصر ما تبدیل شده است و ارزش های اخلاقی و خانوادگی را تهدید می کند.

11- بلوغ زود رس

دیدن برنامه های برخی شبکه های ماهواره ای موجب بلوغ زودرس بچه ها می شود. اگر فرزندان ما صحنه های مبتذل و رقص و صحنه های تحریک کننده را ببینند و شرایط ازدواج برای آنها فراهم نباشد سعی می کنند عطش خود را از راه دیگری فرو بنشانند کم کم زمینه خود ارضایی یا ارتباط های غیر اخلاقی برای آنها فراهم می شود.

* تأثیر شبکه های ماهواره ای را بر سبک زندگی مردم چگونه ارزیابی می کنید؟

مسأله سبک زندگی با مسائل سیاسی عجین شده است. به دلیل اینکه اگر در کشوری یک سیستم سیاسی بتواند بر سیستم دیگری پیروز شود، قطعاً فرهنگ و سبک زندگی خود را هم به جامعه و سیستم تحمیل می کند و وقتی یک شبکه ماهواره ای یا سایت اینترنتی یا نشریه و رسانه از طریق یک کشور اداره می شود قطعاً از آن سیستم و منافعش حمایت می کند و به دنبال اهداف او حرکت خواهد کرد، مثلاً وقتی که دولت انگلیس شبکه بی بی سی فارسی را با هزینه میلیاردی به زبان فارسی تأسیس می کند خیلی ساده لوحانه است اگر خیال کنیم به خاطر دلسوزی برای مردم ما اینکار را کرده است لذا هر کشوری و نظامی و مردمی باید به دنبال منافع و اهداف خودشان باشند.

ما زمانی می توانیم سبک زندگی و هویت ایرانی و اسلامی خو را حفظ کنیم که با بالا بردن آگهی و رشد فکری و اعتقادی مردم، خود خانواده ها را مسئول حفظ هویت خود و بچه هایشان کنیم.

از زمانی که تلویزیون اختراع شد و در تمام جهان پخش شد سبک زندگی مردم عوض شد مالکان این شبکه ها و افرادی مثل رابرت مرداک مؤسس فارسی وان که ده ها شبکه و خبرگزاری دارد دنبال این هستند که در راستای اهداف اندیشه لیبرالیستی خود یک همسان سازی فرهنگی ایجاد کنند و الگوی خاصی در زندگی از خوردن، پوشیدن، آرایش، ارتباطات، سلیقه ها و رفارهای اجتماعی سیاسی ارائه دهند یعنی تقریباً الان اکثر مردم دنیا آنطوری رفتار می کنند که گردانندگان این شبکه ها می خواهند.

ما تأثیر ماهواره را بر روی شیوه همسرداری، تربیت فرزندان، مراسم عروسی، لباس، مد، آرایش، روابط اجتماعی، و حتی بازار می توانیم مشاهده کنیم.

یکی از سیاستمداران غربی می گوید ما اگر نتوانستیم دیوار بلند چین را برداریم اما رسانه های ما توانستند این سدّ را بشکنند و مظاهر زندگی غربی مثل نوع غذا، موسیقی غربی، رفتارهای اجتماعی را در کشور چین گسترش دهند.

منبع:http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920804000291

مطالب مرتبط:

جنتی: قانون ممنوعیت ماهواره باید اصلاح شود

http://www.isna.ir/news/95040112168/%D8%AC%D9%86%D8%AA%DB%8C-%D9%82%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%86-%D9%85%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D9%85%D8%A7%D9%87%D9%88%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD-%D8%B4%D9%88%D8%AF
 
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۷/۱۴
منصوره وطنی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی